Múzeumunk névadója, Kubinyi Ferenc 1796. március 21-én született a Nógrád megyei Videfalván. Különös fintora a sorsnak, hogy ugyanebben a hónapban, néhány nappal a 78. születésnapja után, 1874. március 28-án érte a utol sorsa is. Az alábbi sorokkal a neves geológusra, régészre, a hazai muzeológia úttörő alakjára emlékezünk.

Kedves Múzeumbarátok! A pandémia sok közösségi, értékteremtő színteret, a kulturális szféra megannyi szereplőjét nehéz helyzetbe hozta. A múzeumok – a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeummal egyetemben – az elsők között zártak be, látogatókat nem fogadhatnak, ezért elmaradnak hagyományos rendezvényeink. A színfalak mögött azonban nem állt meg az élet: a múzeum munkatársai folyamatosan végzik a gyűjtemények és műtárgyak nyilvántartásával és megőrzésével összefüggő feladataikat, tudományos feldolgozó és publikációs munkájukat, illetve az állami fenntartásra való átálláshoz szükséges feladataikat.

Kedves Versenyzők!
A „Rákóczi 315” Kárpát-medencei rajzpályázatunkra 315 pályamunka érkezett, melynek nagyon örültünk. A rajzok zsűrizése után nehezen ugyan (hiszen szebbnél szebb alkotások közül kellett válogatnunk), de megszületett az eredmény. Köszönjük minden gyermek részvételét, köszönjük felkészítőiknek, iskoláiknak, szüleiknek a segítségét és gratulálunk minden résztvevőnek és természetesen a nyerteseknek!

2020-ban ünnepeltük a Szécsényi Országgyűlés 315. évfordulóját. A nemzeti összetartozás évében, a II. Rákóczi Ferencet vezérlő fejedelemmé választó szécsényi országgyűlés jubileumán a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola országhatáron túli partnereivel együtt Kárpát-medencei rajz- és festménypályázatot hirdetett.

A Kubinyi Ferenc Múzeum újév napjával a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményévé vált, és állami fenntartásban fejti ki tevékenységét. A Kubinyi Ferenc Múzeum alapításától (1973) 2013-ig megyei hatáskörben látta el a Palóc múzeumtól megörökölt régészeti és feudalizmuskori történeti muzeológia feladatait. Megyei gyűjteményekkel rendelkezik, műtárgyainak száma közelíti az egymilliót.