Folyamatosan frissülő blogunkban a Kubinyi Ferenc Múzeum régészeti tevékenységének új és régi kutatási eredményeit, régészeti felfedezéseket, érdekes történeteket ismertetünk. Az ismeretterjesztő írások és a hozzátartozó képek szerzői jogvédelem alatt állnak, szerzőink szellemi termékei. Kérjük a tartalmakat ne másolják, mint ahogy mi is tiszteletben tartjuk az interneten nyilvánosságra hozott egyéb alkotások szerzői és tulajdonjogát!

Jó olvasást és kellemes időtöltést kívánunk! 

A Határtalan Régészet című folyóirat 4. évf. 3. számában megjelent, Tankó Károly kollégámmal közösen elkövetett ismeretterjesző írásunk a Piliny környéki régészeti kutatások történetét mutatja be. Saját kutatásainkról részletesebben a Magyar Régészet online folyóírat hasábjain is beszámoltunk. Mindkét írás a lenti hivatkozásokra kattintva elérhető.

Tartalmas olvasást kívánok:

Guba Szilvi

Határtalan Régészet 2019. IV. évf. 3. szám

A Nyáryak nyomában, Magyar Régészet Online 2020, Nyár

A Határtalan régészet című folyóirat 3. évf. 2. számában megjelent ismeretterjesző írás (nemcsak) a pilinyi kultúra temetkezési szokásairól.

Tartalmas olvasást kívánok:

Guba Szilvi

https://epa.oszk.hu/03200/03255/00006/pdf/EPA03255_hatartalan_regeszet_2018_2_026-029.pdf

 

A Csesztve-Stalák elnevezésű lelőhelyen 1984 és 1992 között, kisebb-nagyobb megszakításokkal zajlottak régészeti feltárások, mely során a paleolitikum, neolitikum és a bronzkor időszakából kerültek elő leletek. Az egyik legérdekesebb, az újkőkori Lengyeli kultúra emlékanyagához köthető, egy bika alakú, belül üreges agyagtárgy. Nézzük most meg közelebbről!

Az újkőkor időszakánál maradva a kőkori nyersanyagok királynőjével, a nehezen kimondható, ugyanakkor rendkívül jó minőségű eszközöket adó radiolarittal ismerkedünk meg. 

Az őskor időszakából számos, emberi arcot és alakot mintázó agyagból formált idolok ismertek. Számuk az újkőkor idején igazán számottevő, de az új feltárásoknak köszönhetően egyre több rézkori és bronzkori példányuk is előkerült. Gyűjteményünkben közel 10 bronzkori példány található, melyek közül két darabot mutatunk be.