Folyamatosan frissülő blogunkban a Kubinyi Ferenc Múzeum régészeti tevékenységének új és régi kutatási eredményeit, régészeti felfedezéseket, érdekes történeteket ismertetünk. Az ismeretterjesztő írások és a hozzátartozó képek szerzői jogvédelem alatt állnak, szerzőink szellemi termékei. Kérjük a tartalmakat ne másolják, mint ahogy mi is tiszteletben tartjuk az interneten nyilvánosságra hozott egyéb alkotások szerzői és tulajdonjogát!

Jó olvasást és kellemes időtöltést kívánunk! 

150 éve ezen a napon született báró Nyáry Albert régész, történész, festőművész. Jogi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta, majd a közigazgatásban helyezkedett el, ám „Szókimondó természete, valamint idealista művész-lelkülete azonban nem sok gyönyörűséget talált a száraz politika tekervényeiben, s csakhamar ott is hagyta a nem neki való területet.” 

E híres felirat Pompeiiben, az ún. tragikus költő házában, egy házőrző kutyát ábrázoló padlómozaikon olvasható. Írásunk apropóját egy, a gyűjteményünkben megtalálható római kori téglán megőrződött kutyalábnyom szolgáltatta. 

A Határtalan régészet című folyóirat 3. évf. 2. számában megjelent ismeretterjesző írás (nemcsak) a pilinyi kultúra temetkezési szokásairól.

Tartalmas olvasást kívánok:

Guba Szilvi

https://epa.oszk.hu/03200/03255/00006/pdf/EPA03255_hatartalan_regeszet_2018_2_026-029.pdf

 

A Határtalan Régészet című folyóirat 4. évf. 3. számában megjelent, Tankó Károly kollégámmal közösen elkövetett ismeretterjesző írásunk a Piliny környéki régészeti kutatások történetét mutatja be. Saját kutatásainkról részletesebben a Magyar Régészet online folyóírat hasábjain is beszámoltunk. Mindkét írás a lenti hivatkozásokra kattintva elérhető.

Tartalmas olvasást kívánok:

Guba Szilvi

Határtalan Régészet 2019. IV. évf. 3. szám

A Nyáryak nyomában, Magyar Régészet Online 2020, Nyár

Az újkőkor időszakánál maradva a kőkori nyersanyagok királynőjével, a nehezen kimondható, ugyanakkor rendkívül jó minőségű eszközöket adó radiolarittal ismerkedünk meg.