Pályázatok

NKA - Múzeumok Éjszakája - 2014

Pályázati azonosító: 3507/00014

Pályázat címe: Múzeumok éjszakája a játék jegyében

A Kubinyi Ferenc Múzeum 2014. június 21-én bekapcsolódva a Múzeumok Éjszakája 2014. országos programsorozatba a „Múzeumok éjszakája a játék jegyében” című programmal. A program profilját hagyományosan egyik időszaki kiállításunkhoz kötöttük, a rendezvény időpontjában megtekinthető „Régi idők játékai” című időszaki kiállításhoz, mely a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből mutat be műtárgyakat.

A program 2014. június 21-én 16 órakor vette kezdetét a kastélyudvaron. Ugrálóvár és népi játékokból felállított játszótér várta a kisgyermekes családokat. Arcfestés, kézműves játékok tették színessé a délutánt.

Az esti program 20 órakor kezdődött a Latte Maffiato együttes koncertjével, akik jazz zenével csalogatták a látogatókat a múzeumhoz. A késő esti program nyitánya az a látványos lézer-show volt, amelyet a múzeumnak otthont adó Forgách-kastély homlokzatára vetítettek a múzeum és a kastély történetének kiemelkedő személyiségeinek megrajzolásával. A látványos 20 perces műsor az est fő attrakciója volt.

Este 10 órakor nyíltak meg a kapui az „elvarázsolt kastélynak”, ahol a szécsényi színjátszósok ismert mesefiguráknak öltözve (Piroska és a farkas, Csipkerózsika, Hófehérke és a hét törpe) a múzeum kiállításainak egy-egy helyszínén rövid jelenetekkel kedveskedve szórakoztatták a múzeumba látogatókat. A rendkívül nagy érdeklődésre tekintettel a múzeumba 30 fős csoportokban engedtük be a látogatókat, az épületben egyszerre 4 csoport tartózkodhatott. Este 10-éjjel 1 óráig 26 csoportot vezettünk át az egyes helyszíneken. A Múzeumok Éjszakája 2014. szécsényi rendezvényének összes látogatói száma 1745 fő volt.

A múzeum programja szervesen illeszkedett Szécsény Város Szent Iván Éji Fesztiváljának rendezvényéhez. A múzeum előtti belvárosi sétálóutcában a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. által szervezett színházi szabadtéri gyermekelőadás, Szent Iván Éji tűztánc és tűzugrás, kézművesek bemutatója zajlott. A Szécsényben lévő tűztorony és Nosztalgia Múzeum is egész éjfélig várta a látogatókat, ahol korabeli ruhákba öltözött tárlatvezetők fogadták az érdeklődőket. A szécsényi ligetben a Szécsényi amatőr Futók Társasága rendezte meg a Szent Iván Éji Futást.